Pages

Η έκθεση «Numbers are prehistoric» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση «Numbers are prehistoric» του εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ και φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera, του Mario Merz (1925 - 2003).
Είναι η πρώτη έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη που παρουσιάζεται σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα και πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, σε επιμέλεια του Paolo Colombo.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα κείμενά του, τα οποία - είτε με τη μορφή ποίησης, είτε μανιφέστου - αποτελούν σημαντικό μέρος της δουλειάς του. Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, η έκθεση ισορροπεί μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της γραπτής έκφρασης, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο του Mario Merz, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κεντρικά θέματα στην τέχνη του, χρησιμοποιώντας γραμμές, αριθμούς και λέξεις.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, όπου οι έννοιες της αναγκαιότητας και των πρωταρχικών αναγκών επαναξιολογούνται, προσφέροντας στον θεατή τη δυνατότητα να επανεξετάσει τις ιδέες του, μέσα από διάφορα παραδείγματα των έργων του.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα διαμορφωθεί παράλληλο πρόγραμμα, σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.
Οι δημιουργίες του Mario Merz εξερευνούν την έννοια της φύσης ως μια ισχυρή, γενναιόδωρη και συνεχώς επεκτεινόμενη δύναμη, όπως εκφράζεται στις λογικές ακολουθίες του Ιταλού μαθηματικού Leonardo Fibonacci (1175 - 1240). Γεννημένος στην Πίζα, ο Merz σπούδασε, μεταξύ άλλων, τα μοτίβα ανάπτυξης στη φύση και έλυσε ένα πρόβλημα αύξησης του πληθυσμού κουνελιών, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό στον δυτικό κόσμο ως η «ακολουθία Fibonacci» (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233), στην οποία ο κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενών του.
Η δουλειά τού καλλιτέχνη επικεντρώνεται στην πεποίθησή του ότι η φύση είναι μια επιτακτική παρουσία και οι νόμοι της, ταυτόχρονα βίαιοι και μεγαλειώδεις, ορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, από την ανάγκη επιβίωσης (όπως το ιγκλού), μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτική δράση.
Το ίδρυμα Fondazione Merz, με ιδρυτή και διευθύντρια την Beatrice Merz και πρόεδρο τον Willy Merz, ιδρύθηκε το 2005, ως κέντρο σύγχρονης τέχνης, με σκοπό τη φιλοξενία εκθέσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και την προώθηση της έρευνας στην τέχνη.
Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου: Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 - Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2015 - 31 Ιανουαρίου 2016. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 17:00, Πέμπτη 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστά.

Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου