Pages

Αγόρασε έργα τέχνης σαν Έμπειρος Συλλέκτης

Η τέχνη ακόμα και μέσω κρίσης συνεχίζει να μαγεύει το κοινό και να μας ταξιδεύει σε ονειρικά μονοπάτια. Μια νέα γενιά από συλλέκτες έργων τέχνης, εισήλθε τα τελευταία χρόνια στην αγορά τέχνης. 
Στην εποχή μας ο κάθε συλλέκτης έργων τέχνης έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται και να έχει πλήρη πρόσβαση στον χώρο των τεχνών μέσα από Ιστοσελίδες όπως το ArtfinderSaatchiartArtnet και Paddle8 οι οποίες κατάφεραν να φέρουν πιο κοντά τους συλλέκτες με τους καλλιτέχνες. 
Οι Art Fairs γνωρίζουν μεγάλη άνθηση ενώ πολλές γκαλερί, διεθνή μουσεία (Moma) και καλλιτέχνες  εμπιστεύτηκαν το Instagram ώστε να παρουσιάσουν τα έργα τους μέσα από την πλατφόρμα του και έγιναν πιο προσιτοί στο ευρύ κοινό. 
Με τόσες λοιπόν πολλές επιλογές για να ανακαλύψεις νέα ταλέντα από πού πρέπει να ξεκινήσεις;

1. Ξεκίνα με τη δική σου έρευνα
Όταν δεν είσαι γνώστης της αγοράς μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις λάθος επιλογές και να επηρεαστείς από το «θόρυβο» του ιντερνέτ και των social media. Αν θέλεις να ξεκινήσεις να συλλέγεις έργα τέχνης τον πρώτο χρόνο θα ήταν προτιμότερο απλά να παρατηρείς… και στη συνέχεια μπορείς να ξεκινήσεις να συλλέγεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και  εξάσκησε την αισθητική σου
Πήγαινε σε εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, διάβασε κάποια βιβλία για την ζωγραφική ή ξεκίνα κάποιο σεμινάριο για την ιστορία τέχνης. Άνοιξε κάποιο περιοδικό τέχνης όπως το Art Review και παρατήρησε τι προσεγγίζει τα δικά σου αισθητικά κριτήρια και τι όχι... Προσπάθησε να δικαιολογήσεις με επιχειρήματα την κάθε σου επιλογή. Ναι, ακόμα και σε «έγκριτα» περιοδικά θα βρεις κάποια «περιττά» έργα τέχνης… Όσο όμως εσύ αναπτύσσεις την αισθητική σου…. τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επηρεαστείς από την «αυθεντία» των τρίτων.

2. Ποιότητα και όχι ποσότητα
Επένδυσε με αργούς και σταθερούς ρυθμούς σε έργα τέχνης που έχουν μεγαλύτερη ποιότητα.

3. Ξύπνα το συναίσθημα
Όταν βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής τι συναισθήματα σου βγάζει; Σου βγάζει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα; Όταν βλέπεις το έργο τέχνης που έχεις απέναντι σου, θέλεις να βουτήξεις μέσα του; Ή σε αφήνει παγερά αδιάφορο; Αν νιώθει το δεύτερο τότε πήγαινε στο επόμενο…

4. Τι να προσέξεις στο βιογραφικό του καλλιτέχνη;
Το βιογραφικό του καλλιτέχνη το κοιτάμε με σκοπό να κατανοήσουμε ποιος είναι και όχι για να τον κρίνουμε… Προσπαθούμε να δούμε από πού προέρχεται ο κάθε καλλιτέχνης και τι επιθυμεί να επικοινωνήσει μέσα από την τέχνη του.... Μην απομονώνεις πράγματα από την ζωή του. 
Όσο επικεντρώνεσαι σε μεμονωμένα περιστατικά της ζωής του καλλιτέχνη, τόσο θα επηρεάζεται η κρίση σου. Πίστεψε με, δεν το θες! Προσπάθησε να δεις το βιογραφικό και τη δουλειά του συνολικά και αντικειμενικά, χωρίς νοητικές φλυαρίες.

5. (Αντι)Κοινωνικότητα Καλλιτέχνη στα Social Media
Όλοι οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα πλάσματα και φυσικά κανένας καλλιτέχνης δεν είναι υποχρεωμένος να είναι κοινωνικός... Εστιάζουμε πάντα στο ταλέντο του εκάστοτε καλλιτέχνη, όμως τι γίνεται όταν μιλάμε για ένα νέο καλλιτέχνη ηλικίας 25 με 40 χρονών, ο οποίος δεν έχει στην κατοχή του κανένα κοινωνικό δίκτυο; Ή έχει μετά βίας 10 ακόλουθους (followers) στο twitter; Φυσικά, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση σε αυτό το θέμα, αν και έχω καταλήξει σε μια προσωπική απάντηση... 

6. Ποιον να συμβουλευτώ;
Πριν συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, θα ήταν καλό να καταλήξεις στο τι συλλογή θα ήθελες να δημιουργήσεις. Η συλλογή σου θα περιλαμβάνει αφηρημένη τέχνη, ιμπρεσιονισμό ή εξπρεσιονισμό; Αφού συγκεκριμενοποιήσεις την επιθυμία σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν ειδικοί εκτιμητές οι οποίοι εξειδικεύονται στην αφηρημένη τέχνη, στην pop art ή στην φωτογραφία. Όπως υπάρχουν πολλές ιατρικές ειδικότητες το ίδιο συμβαίνει και σε αυτό το χώρο. Αν κάποιος επιμελητής τέχνης ισχυριστεί ότι είναι γνώστης όλων των μορφών τέχνης από την αναγέννηση μέχρι και τη σύγχρονη τέχνη… τότε απλά μην τον εμπιστευτείς.

7. Σε ποια γκαλερί να πάω;
Υπάρχουν εξαιρετικές γκαλερί στην Ελλάδα. Αλλά σίγουρα όλα είναι θέμα χημείας και εμπιστοσύνης. 

8.Online Αγορές
Το ArtFinder και το SaathciArt είναι μερικά από τα sites στα οποία μπορείς να ανακαλύψεις νέους καλλιτέχνες και να αγοράσεις έργα σε πολύ χαμηλές τιμές αρκεί να έχεις πολύ χρόνο για ψάξιμο.

9. Περιορισμένο Budget; Συλλεκτικές εκδόσεις!
Αν έχεις περιορισμένο Budget κόλλησε στις εκδόσεις! Οι ιστοσελίδες White Cube και Gagosian Gift Shop εργάζονται με καλλιτέχνες με σκοπό να προσφέρουν συλλεκτικές εκδόσεις σε λογικές τιμές. Επίσης το Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών του Λονδίνου προσφέρει εκδόσεις από νέους καλλιτέχνες κάθε εβδομάδα.

10. Επίσκεψη σε σημαντικά art events
Εννοείται αν βρίσκεσαι στην Νέα Υόρκη έχεις μεγαλύτερες ευκαιρίες να γνωρίσεις νέα ταλέντα όπως στην «Greater New York exhibition».  Όμως ακόμα και αν βρίσκεσαι στην Αθήνα υπάρχουν σημαντικά events που γίνονται κάθε χρόνο όπως η Art Athina στην οποία συμμετέχουν διεθνείς γκαλερί και στην οποία μπορείς να βρεις νέα ταλέντα. Επίσης, το Μιλάνο είναι πολύ κοντά και είναι σίγουρα μια από τις δέκα καλύτερες πόλεις για να ανακαλύψεις fresh art.. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου γεωγραφικά. Γι' αυτό δημιουργήθηκε το Internet!

11.Υποστήριξε Έλληνες καλλιτέχνες
Τέλος μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εκεί έξω που περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Η γοητεία της τέχνης εξ' άλλου βρίσκεται στην ανακάλυψη! Καλή συλλογή!

Ακολουθήστε με στο Twitter ή στο Google


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου