Pages

Ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει στο Σινεμά με τον «Νοτιά» του

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της τεράστιας εισπρακτικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας «Πολίτικη κουζίνα», της πιο εμπορικής ταινίας της τελευταίας εικοσαετίας, με 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνή διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες, Τάσος Μπουλμέτης, επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Νοτιάς».
Η ταινία, που θα προβάλλεται από τις 14 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους, από τη Feelgood, σε συνεργασία με τη Rosebud 21, είναι μια μεγάλη ελληνική παραγωγή, που αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης ενός ρομαντικού νέου, ο οποίος, με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, του ’70 και του ’80, ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν αναλάβει οι Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Μελισσάνθη Μάχουτ και Xαρά Μάτα Γιαννάτου, ενώ εμφανίζεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε ρόλο έκπληξη. Το ανθρωποκεντρικό σενάριο, που υπογράφει και πάλι ο Τάσος Μπουλμέτης, αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων και βετεράνων ηθοποιών, ενώ η φωτογραφία, η σκηνογραφία και τα κουστούμια αναβιώνουν με απόλυτη πειστικότητα την ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Τη συναισθηματικά φορτισμένη και νοσταλγική ιστορία συνοδεύει μοναδικά η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Για τις ανάγκες της ταινίας, ο σκηνογράφος Σπύρος Λάσκαρης και η ομάδα του αναβίωσαν τη Στοά Χόλιγουντ, όπως αποκαλούσαν κάποτε το Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης, όπου, για πολλές δεκαετίες, στεγάζονταν σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ταινιών. Εκεί, η ομάδα της παραγωγής έκανε επεμβάσεις σε μαγαζιά, που ήταν κλειστά και εγκαταλελειμμένα για χρόνια, αλλά και στην ίδια τη στοά που ήταν γεμάτη μουτζούρες και συνθήματα.
Κεντρικός ήρωας του «Νοτιά» είναι ο νεαρός Σταύρος, ο οποίος, από τη μέρα που αρχίζει να αισθάνεται τις πρώτες ερωτικές ανησυχίες, διακατέχεται από μια έντονη επιθυμία να λέει ιστορίες με έναν δικό του ανατρεπτικό τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι του από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.
Συντελεστές
Σενάριο - σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος. Παραγωγή: Ονιον Φιλμς, σε συμπαραγωγή με: ΟΤΕ TV, View Master, Magikon, Rosebud 21, εκτέλεση παραγωγής: View Master Films, executive producer: Κώστας Λαμπρόπουλος, οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης, διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής, μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης, ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα, μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, διανομή ρόλων: Σωτηρία Μαρίνη, ειδικά εφέ: Magikon, έρευνα - εκτέλεση φωτογραφικού υλικού: Ηώ Πάσχου, κομμωτής: Χρόνης Τζίμος, μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου.


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου