Pages

Ο κινηματογραφικός «Νοτιάς» στη «Στοά Χόλυγουντ» της Αθήνας

Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» συνεχίζει το ταξίδι της και, από τις κινηματογραφικές αίθουσες, μεταφέρεται στη θρυλική «Στοά Χόλυγουντ», μέσα σε μια εντυπωσιακή φωτογραφική έκθεση με ανέκδοτο υλικό από τα γυρίσματα.
Το τριήμερο νοσταλγικό ταξίδι στο ελληνικό σινεμά, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 7 Φεβρουαρίου, σε έναν χώρο που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του: στη «Στοά Χόλυγουντ». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με παλιούς κινηματογραφιστές και ένα μεγάλο πάρτι με μουσικές της κινηματογραφικής Αθήνας από τον Μελωδία fm, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 3 μ.μ. Τη φωτογραφική έκθεση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση.
Η ιστορική Στοά, όπου για δύο δεκαετίες στεγάζονταν γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και εταιρειών διανομής, αποτελούσε αγαπημένο στέκι για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους του σινεμά τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Η «Στοά Χόλυγουντ», αλλιώς γνωστή και ως Στοά Πανταζόπουλου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Νοτιάς», βρίσκεται στον αριθμό 98 της οδού Ακαδημίας και μετρά μισό και κάτι αιώνα ζωής, αφού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λυγίζο το 1950. Πήρε το όνομά της από τα γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και τις εταιρείες διανομής που στεγάζονταν εκεί. Φιλοξένησε το διάσημο Bar Hollywood (που της έδωσε το ένα από τα ονόματά της). Την ένδοξη κινηματογραφική ιστορία της στοάς μαρτυρά σήμερα η ταμπέλα «Μέγαρον Έβδομης Τέχνης» στην είσοδο του κτηρίου που κάποτε στέγαζε όλα εκείνα τα γραφεία.
Ο Τάσος Μπουλμέτης, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της τεράστιας εισπρακτικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας «Πολίτικη κουζίνα», της πιο εμπορικής ταινίας της τελευταίας εικοσαετίας, με 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνή διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες, έχει επιστρέψει με τη νέα του ταινία, μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης. Ήρωάς της είναι ένας ρομαντικός νέος, ο οποίος, με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, του ’70 και του ’80, ωριμάζει, με εφόδια την Ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν αναλάβει οι Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Μελισσάνθη Μάχουτ και Xαρά Μάτα Γιαννάτου, ενώ εμφανίζεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε ρόλο έκπληξη. Το ανθρωποκεντρικό σενάριο, που υπογράφει και πάλι ο Τάσος Μπουλμέτης, αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων και βετεράνων ηθοποιών, ενώ η φωτογραφία, η σκηνογραφία και τα κουστούμια αναβιώνουν με απόλυτη πειστικότητα την ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Τη συναισθηματικά φορτισμένη και νοσταλγική ιστορία συνοδεύει η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης (5 - 6 -7 Φεβρουαρίου)
Εγκαίνια - Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ. 
Ανοιχτή συζήτηση - «Πίσω από την κάμερα: άγνωστες ιστορίες από τον ελληνικό κινηματογράφο» - Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, 1 μ.μ.

Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τα μάτια παλιών κινηματογραφιστών και διανομέων που συζητούν με δημοσιογράφους και κοινό. Ομιλητές: Νίνος Μικελίδης (κριτικός κινηματογράφου),  Γιώργος Μιχαηλίδης (διανομέας, αιθουσάρχης),  Αλέκος Λάμπρου (αιθουσάρχης, μέλος της Ομοσπονδίας αιθουσαρχών), Κώστας Γούναρης (διευθυντής πωλήσεων), Γιώργος Πανουσόπουλος (σκηνοθέτης), Πωλ Σκλάβος (σκηνοθέτης, αιθουσάρχης), Βούλα Γεωργακάκου (πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), Τάκης Τσακαλάκης (διανομέας, αιθουσάρχης), Γιώργος Σπέντζος (διανομέας), Παναγιώτης Τιμογιαννάκης (κριτικός κινηματογράφου). Συντονιστής: Ζήνος Παναγιωτίδης, διανομέας rosebud 21.

Πληροφορίες
Στοά Πανταζοπούλου, Ακαδημίας 98.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης, η οποία έχει ελεύθερη είσοδο: Σάββατο 6/2 και Κυριακή 7/2: 12:00 -20:00. Τηλ. 210 3713011.

Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου