Pages

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” συνεχίζει το δρόμο της

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” συνεχίζει το δρόμο της μεταξύ 15 και 24 Απριλίου μέσω της δεύτερης, κατά σειρά, κορύφωσής της, της Σύναψης 2: Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου, με ένα συνέδριο και δράσεις στο Μπάγκειον.
Με ερευνητικό όπως πάντα προσανατολισμό, η 2η Σύναψη της εν εξελίξει Μπιενάλε της Αθήνας «Ομόνοια» επιστρέφει από τις 15 ως τις 24 Απριλίου, βάζοντας στο μικροσκόπιο ένα από τα πιο καυτά θέματα αυτή τη στιγμή στο χώρο της τέχνης, τα ιδρύματα και τους θεσμούς. Με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου», η Σύναψη ξεκινά με ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Θέατρο Ρεξ (15/4 ) και στο Μπάγκειον (16/4 ), το παλιό εμβληματικό ξενοδοχείο στην Ομόνοια, όπου και θα φιλοξενηθούν οι υπόλοιπες δράσεις του δεκαημέρου, το οποίο περιλαμβάνει από παραστάσεις του αφιερώματος στον Εμφύλιο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου μέχρι performances, προβολές από ομάδες που φιλοξενούνται στο χώρο και workshops.
Σκοπός της Σύναψης 2 είναι, μέσω ενός διαρκώς εξελισσόμενου συλλογικού πειράματος, να μετατρέψει για ακόμη μία φορά την περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας σε ένα κοινωνικό εργαστήρι ιδεών με τη συμμετοχή  ακτιβιστών, ανθρωπολόγων, οργανώσεων πολιτών, ανεξάρτητων ερευνητών, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.
Εντός του πλαισίου της Σύναψης, θα λάβει χώρα το δεύτερο διεθνές συνέδριο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του συνεδρίου θα εστιαστεί, κατά κύριο λόγο στο ρόλο που έχουν οι θεσμοί της τέχνης και οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία της παγκόσμιας ανέχειας, της λιτότητας και των ανισοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τί είδους θεσμοί πρέπει να είναι οι Μπιενάλε Τέχνης; Πού και σε τί ακροατήριο θα πρέπει να απευθύνονται πολιτικά και κοινωνικά; Τί είδους πρακτικές θα πρέπει να υιοθετούν;  Ποιές μορφές κοινωνικότητας, σχεσιακότητας και πολιτικών φαντασιακών θα πρέπει να προάγουν; Πού και αν οφείλουν να τραβούν το όριο μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής τους λειτουργίας; Οι ερωτήσεις αυτές θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση και απαντήσεις θα επιχειρήσουν να δώσουν διεθνούς ακτινοβολίας ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, επιμελητές, ιστορικοί Τέχνης και πολιτιστικοί οργανισμοί.
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής Προγράμματος της Athens Biennale 2015-2017 "OMONOIA" και διδάσκων στο τμήμα Ανθρωπολογίας του Κολλεγίου Goldsmiths του Λονδίνου, επιλέγει να εισάγει στη συζήτηση τον προβληματισμό του για το «πώς η Τέχνη μπορεί να συνεισφέρει στη διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής διαλεκτικής, καθώς και πώς μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην κοινωνική έρευνα και στην εμπλοκή των πολιτών στα κοινά».Η Σύναψη 2 αποτελεί την δεύτερη φάση της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “Omonoia” και, πέραν του διεθνούς συνεδρίου, εγγενές και αναπόσπαστο μέρος της αποτελούν οι καλλιτεχνικές δράσεις των ενοίκων του Μπαγκείου.
Δομημένο σε τέσσερα θεωρητικά σκέλη («Γιατί, τί και για ποιόν; Φτιάχνοντας μια Μπιενάλε», «Κοινή Πράξη/ Σύμπραξη», «Περιφεριοποίηση και ο νέος Νότος», «Παρεκτροπή: Περί του πολιτικού σώματος» ) το συνέδριο αποσκοπεί στο να εξερευνήσει ζητήματα όπως οι προοπτικές και οι περιορισμοί στο σχηματισμό νέων οργανισμών Τέχνης, τις νέες, από ακτιβιστική σκοπιά, επιμελητικές προσεγγίσεις, την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως σταυροδρόμι και την ευρεία, αλλά συγκεκριμένη έννοια της ατομικότητας και της προσωπικότητας.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Απριλίου στο Εθνικό Θέατρο - Νέο Ρεξ και το Μπάγκειον αντίστοιχα.
Σχεδιασμός Προγράμματος: Massimiliano Mollona και Stephanie Bailey

Ώρες προσέλευσης στο συνέδριο:
Παρασκευή, 15 Απριλίου | 11πμ – 5.15μμ, Εθνικό Θέατρο – Νέο Ρεξ
Σάββατο, 16 Απριλίου | 10πμ – 6.30μμ, Μπάγκειον
Δράσεις στο Μπάγκειον | 15-24 Απριλίου 2016

Από τις 15 έως τις 24 Απριλίου 2016, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” ξετυλίγει μέρος του προγράμματός της εντός του άδειου κτιρίου του Μπαγκείου, παρουσιάζοντας μια σειρά καλλιτεχνικών γεγονότων και συνεργειών μέσα στο σήμερα εγκαταλελειμμένο κτίριο.
Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα της ίδιας της ουσίας της ιστορικής παρακμής του Νότου σε συνδυασμό με την εγγενή δύναμη της προόδου που δημιουργεί η Μπιενάλε της Αθήνας.
Συμμετέχοντες: Αυτόνομη Ακαδημία, Beton7, Bhive (Γεράσιμος Αβλάμης ), Campus Novel, Contemporary Art Showcase Athens (C.A.S.A. ), DepressionEra, Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή [-1], Enterprise Projects (Δανάη Γιαννόγλου & Βασίλης Παπαγεωργίου ), FOKIDOS (Σοφία Στεβή ), Geopoetics Project, Χρήστος Καρακέπελης, Katayoun Karami, Αθανάσιος Καρανικόλας, Φάνης Καφαντάρης, Άρης Λάσκος, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Lo and Behold, Έκτορας Λυγίζος, Netting the Network, Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Όχι Παίζουμε, OPENSHOWSTUDIO (Σοφία Τούμπουρα ), Κίτυ Παϊταζόγλου, Perpetuum Mobile, SNEHTA RESIDENCY (Αύγουστος Βεϊνόγλου ), Laure Prouvost, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, Playroom, Neda Razavipour, Σοφία Σιμάκη, Κατερίνα Στασινοπούλου, Ελεάνα Στραβοδήμου, Kuba Szreder, Άννα Τζάκου, Tinos Quarry Platform (Πέτρος Τουλούδης ), Στέλλα Χριστοδουλοπούλου
Χώρος: Μπάγκειον | Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ 2μμ-10μμ. Σαβ – Κυρ 12μμ-10μμ

Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου