Pages

Σε σκηνές τέχνης μετατρέπονται οι στάσεις του Μετρό

Σε «σκηνές» τέχνης και πολιτισμού μετατρέπονται το δίκτυο του Μετρό και οι σταθμοί του, την ώρα που χιλιάδες πολίτες πηγαίνουν καθημερινά στην εργασία τους. Πρόκειται για τα πολιτιστικά δρώμενα «Metrostages: Νέοι καλλιτέχνες στο Μετρό» που περιλαμβάνουν μουσικά σύνολα, χορό, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις ζωγραφικής και φιλοξενούνται σε συγκεκριμένους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου το πρωί και το μεσημέρι.
Μετά τα επιτυχημένα παραδείγματα στο μετρό του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης καθώς και άλλων μετρό του κόσμου, σειρά έχουν και οι δικές μας συγκοινωνίες, με τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.-Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Μετρό, Τραμ) να έχουν αναλάβει μια σπουδαία πρωτοβουλία ψυχαγωγίας του επιβατικού κοινού σε διάφορους σταθμούς της πόλης.
«Το πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια συνολική και όχι αποσπασματική, καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πρόγραμμα με εικαστικά, μουσική και θέατρο. Ουσιαστικά θέλουμε να πούμε μια καλημέρα στον επιβάτη που περνάει…», δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Παναγιώτης Βόγκας. Το επιβατικό κοινό του μετρό άλλωστε έχει ήδη εξοικειωθεί με τις ευχάριστες νότες πολιτισμού, καθώς εδώ και καιρό ταξιδεύει στον προορισμό του υπό τους ήχους κλασικής μουσικής. «Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουμε και με φορείς δημόσιου ενδιαφέροντος αλλά και με ιδιώτες καλλιτέχνες και να καθιερώσουμε αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα μέσα στους σταθμούς».
Μέχρι και σήμερα οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 600, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος.Για τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των συμμετεχόντων του Metrostages, ο εικαστικός Βασίλης Κρέλιος.
Ακολουθώντας η τεχνοτροπία του, τον ημιαφηρημένο ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό και νεοεξπρεσιονισμό, ο ίδιος συμμετείχε στην έκθεση την περασμένη Πέμπτη και για τρεις ημέρες στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα» με 13 πίνακές του. Πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν από το 2006 έως το 2015, αποτελούν μέρος τριών συλλογών του, ενώ κάποια από αυτά έχουν εκτεθεί και στο εξωτερικό.
 «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, υπήρχαν κατηγορίες επιβατών- πολιτών οι οποίοι είχαν σχέση με τη θέαση τέτοιου είδους έργων, ρωτούσαν πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, κοιτούσαν το βιογραφικό μου, τραβούσαν φωτογραφίες. Υπήρχε όμως και κατηγορία πολιτών που δεν είχε έρθει ξανά σε επαφή με έργα σε δημόσιο χώρο. Ήταν θα έλεγα μια στιγμή επαφής με όλους αυτούς τους ανθρώπους που συναντήθηκα», λέει χαρακτηριστικά.
To ΜetroStages έχει ήδη ξεκινήσει σε τέσσερις σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου: «Σύνταγμα», «Ομόνοια», «Πειραιάς» και «Μοναστηράκι», ενώ στόχος είναι να επεκταθεί γρήγορα και σε άλλους σταθμούς.
Μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες (μουσικούς, ζωγράφους, χορευτές, φωτογράφους κ.α.) να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα, το επιβατικό κοινό που επιλέγει για τη μετακίνησή του τα μέσα σταθερής τροχιάς, ξαφνιάζεται ευχάριστα.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή:
-8/4 & 9/4/2016 «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: 'Εφη Νόιφελτ - Έκθεση ζωγραφικής / φωτογραφίας
-8/4 & 9/4/2016 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Venelin Atanasov - Έκθεση φωτογραφίας
-11/4, 12/4 & 13/4/2016 «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Katarina Vasickova - Έκθεση ζωγραφικής "Feelings"
-11/4/2016 (13:00 - 14:00) «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΘΕΑΤΡΟ: Φωτεινή Τεντολούρη & Χριστίνα Τασκασαπίδου - "ΨΑΡΙ"
-16/4/2016 (15:00 - 16:00) «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» ΧΟΡΟΣ: Project Inner MoversPress

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου