Pages

«Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη» στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση έργων των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) φιλοξενεί μέχρι και τις 29 Μαΐου το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη».
Στην έκθεση προβάλλονται έργα των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου», «Το βάρος» και βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών. Συμβάλλουν, έτσι, στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης.
«Η έκθεση πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως ένα εν δυνάμει έργο τέχνης, προβάλλοντας όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους φοιτητές. Το εγχείρημα παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εκπαιδευτική του αξία αλλά και για τη δημιουργία μίας σημαντικής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού» τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ.
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εργαστήριο και συνοδεύεται από μία ομότιτλη έκδοση (Εκδόσεις «Λειμών»), η οποία αποτελεί προσπάθεια για μία θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Τόσο η έκθεση, όσο και η έκδοση, αποτελούν τη δεύτερη δράση του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής. Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε το 2010, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
«Η παρατηρητικότητα, η δημιουργική φαντασία, η καλλιτεχνική ευαισθησία και το ταλέντο του καθενός μετέτρεψε το 'άτεχνο' καλούπι σε έργο τέχνης, δικαιώνοντας έτσι την πεποίθησή μας πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τεχνικής και τέχνης ή αλλιώς πως η διαδικασία αποτελεί ουσία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη διαδικασία της μάθησης» αναφέρει ο γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ Μάρκος Γεωργιλάκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές Γιάννης Αυγουστής, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Στυλιανή Δημητρίου, Θεοδώρα Δεδούση, Διαμαντή Αικατερίνη, Θωμάς Διώτης, Ζερβού Ελένη, Δήμητρα-Ταμάρα Ζίγκαρις, Δημήτρης Καμπουρόπουλος, Δημήτρης Καλογερής, Χριστίνα-Ευδοκία Καλογεροπούλου, Ορέστης Καραλής, Άννα Κετίκογλου, Αικατερίνη Κομιανού, Κυριακή Κούνιαρη, Δανάη Κρίκη, Γεωργία Κυριακίδου, Καλλιρρόη Κωστίκογλου.
Καθώς και οι: Μαρία Λουίζου, Μανουρά Μαρία, Ηρώ Μανδηλαρά, Μαρίνα Μαργέλου, Έλενα Μαρίνου, Κωνσταντίνος Μάρος, Λυδία Μηλίγκου, Αναστάσιος Μυλωνάς, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Αλέξανδρος Ντούρας, Γιάννης Παπαδάκης, Μαρίλια Παπανικολάου, Χλόη Παρέ-Αναστασιάδου, Βαγγέλης Πιτσολάνης, Αργύρης Ράλλιας, Νίκος Ραφτάκης, Oscar Riguelme, Άννα Σάπκα, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Χρίστος Στεριόπουλος, Σπύρος-Αιμίλιος Τζίμας και Αρισταίος Τσούσης.
Το οπτικοακουστικό υλικό είναι δημιουργία του ιάπωνα καλλιτέχνη Yu Araki, ενώ η φωτογραφία της αφίσας που συνοδεύει την έκθεση είναι του Ανδρέα Σμαραγδή.

Την έκθεση επιμελείται ο καθηγητής Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό της η αρχιτέκτονας και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ Ηρώ Μανδηλαρά.

Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου