Pages

Ταινίες για την απελευθέρωση της Ευρώπης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες για την απελευθέρωση της Ευρώπης προγραμματίζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 24 έως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου με ελληνικά και ξένα φιλμ.
Στο πλαίσιο της σύνδεσης της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1941-1944 με τον ευρωπαϊκό της περίγυρο και ειδικά της περιόδου του τέλους του πολέμου και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από το ναζισμό, θα προβληθούν έξι ξένες και μία ελληνική ταινίες μυθοπλασίας, αρχειακό υλικό, ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από το νέο ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη.
Με μια σειρά κλασικών και νεότερων ταινιών για το Βερολίνο, την Βαρσοβία, την Πράγα, την Αθήνα και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικά, εισαγωγές ομιλητών και μια παρουσίαση βιβλίου, το φετινό αφιέρωμα θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά ένα πανόραμα της πιο κρίσιμης περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα.
Με τον τρόπο αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική παράμετρο στην αναβάθμιση της διοργάνωσης «Η Αθήνα Ελεύθερη» και στην καθιέρωσή της ως ένα σημαντικό θεσμό για την Αθήνα και τους κατοίκους της.
Το σιωπηλό οδόφραγμα
Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν, οι ταινίες «Παϊζά» (1946, Ρ. Ροσελίνι) και Γερμανία, ώρα μηδέν (1948, P. Ροσελίνι) θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες (Digital Cinema Package) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna) και η ταινία «Το σιωπηλό οδόφραγμα» (1949, Ότακαρ Βάβρα) για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το κινηματογραφικό αρχείο Narodni Filmovy Archiv.
Επίσης, η σπάνια προβεβλημένη ελληνική ταινία Ο τελευταίος αιχμάλωτος «μια διαφορετική ματιά στο τέλος του πολέμου» σύμφωνα με τον ιστορικό και κριτικό κινημ/φου Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη που θα προλογίσει την ταινία.
Τέλος, πως η εκδήλωση αποτίνει φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με την προβολή της ταινίας του «Κανάλ».

Παϊζά
Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα.
Συνεργάτες προγράμματος είναι οι διανομείς AMA Films και Alatas Films.
Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20.00 παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943» της Ειρήνης Ζαχαρία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Η συγγραφέας θα ζήσει την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα και θα καταγράψει τις εμπειρίες της στο ημερολόγιο της.
Τέλος, αποσπάσματα από το καινούριο του ντοκιμαντέρ «Μνήμες» με σπάνιο υλικό από την απελευθέρωση θα σχολιάσει ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ενώ η Μαρία Κομνηνού θα προλογίσει την ψηφιακά αποκατεστημένη «Παϊζά» του Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Οι τέσσερις μέρες της Νάπολης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.00 Η νύχτα του Σαν Λορέντζο La notte di San Lorenzo P. Taviani, V. Taviani 1982,
105’ 20.00 Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943
21.30 Παϊζά Paisan R. Rossellini 1946, 126’
Προλογίζει η Αν. Καθηγήτρια και Γεν. Γραμ. ΔΣ Μαρία Κομνηνού

ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.00 Το χρονικό της αντίστασης Α. Βογιάζος, Σ. Αναστασιάδης 1985, 61’
19.00 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, 1944, 17’
Μνήμες Ν. Καβουκίδης 2016, 25’
Παρουσία σκηνοθέτη
20.00 Γερμανία ώρα μηδέν Germania anno zero R. Rossellini 1948, 73’
21.30 Το σιωπηλό οδόφραγμα Nemá barikáda O. Vávra, 1949, 128’

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.45 Οι τέσσερις μέρες της Νάπολης Le quattro giornate di Napoli N. Loy 1962,
116’
20.00 Ο τελευταίος αιχμάλωτος Α. Γεωργιάδης 1970, 88’
Προλογίζει ο κριτικός, ιστορικός κινημ/φου Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
21.45 Κανάλ Kanal A. Wajda 1956, 91΄

Κανάλ
Το πρόγραμμα διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.
Στην εκδήλωση συνεργάζονται επίσης ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ.
Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη
24 - 26 Οκτωβρίου
Είσοδος ελεύθερη


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου