Pages

Ομαδική έκθεση «Έρως Ήρως», στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Διακεκριμένοι και ανερχόμενοι εικαστικοί συνεργάστηκαν, δημιουργώντας νέα έργα ή προτείνοντας παλαιότερα από την προσωπική τους ή άλλες συλλογές, για να παρουσιάσουν την ομαδική έκθεση «Έρως Ήρως», η οποία δανείστηκε τον τίτλο της από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Υλοποίηση μιας ιδέας που γεννήθηκε ένα βράδυ γιορτής στην Αθήνα, η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, στην Κρήτη, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, και οργάνωση του ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη, Κωστή Σχιζάκη.
Στη συνέχεια, η έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας κυκλοφορεί κατάλογος, σχεδιασμένος από τον Ανδρέα Γεωργιάδη, θα μεταφερθεί στην Αθήνα και αλλού.
Το ζωοποιό στοιχείο που ενεργοποιεί και παιδεύει την πλάση
Παρά τον τίτλο της, το θέμα της έκθεσης δεν είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης και ο αφηγηματικός κόσμος του, αλλά, κυρίως, η χαρά και η αγωνία, η λαχτάρα και η καταβύθιση του ανθρώπου εντός της ερωτικής συνθήκης.
Η πρώτη ύλη της έκθεσης είναι ο έρως - ήρως, ο ηρωικός έρωτας που θριαμβεύει και, μαζί, αφανίζει τους ανθρώπους, το ζωοποιό αυτό στοιχείο που ενεργοποιεί και παιδεύει την πλάση, ο πλατωνικός και ο βέβηλος, ο απολλώνιος και ο διονυσιακός, ο απαγορευμένος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο σκοτεινός έρωτας του Τριστάνου και της Ιζόλδης, ο νικητής έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και ο απελπισμένος έρωτας του Μιμίκου και της Μαίρης, ο έρωτας των αθάνατων ζευγαριών στην όπερα και ο έρωτας στα χρόνια της πανούκλας, ο έρωτας των ποιητών και ο τσαρουχικός έρως της ζωγραφικής, το ερωτικό πάσχον σώμα και ο ναρκισσιστικός έρωτας.
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αχιλλέως, Χριστίνα Ακτίδη, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σαββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Δημητράκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος.
Νάρκισσος - Κώστας Ανανίδας
Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Έφη Μάνου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Αντώνης Τιτάκης, Αντώνης Τσακίρης, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Πληροφορίες
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου: Νυμφών 3 - Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 6976 974000. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 18.00 - 20.00.


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου