Pages

«Φυσικά πεδία και Εννοιακές φόρμες» του Κώστα Ευαγγελάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Μια ευρεία παρουσίαση έργων του διακεκριμένου ζωγράφου, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης, Κώστα Ευαγγελάτου, από δύο κύριες ενότητες έργων του, φιλοτεχνημένες από το 1992 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιείται στην αναδρομική έκθεση «Φυσικά πεδία και Εννοιακές φόρμες».
Η έκθεση εγκαινιάζεται από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού δήμου Πειραιά, κ. Ειρήνη Στ. Νταιφά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου, με παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, με ελεύθερη είσοδο.
Στην ενότητα «Φυσικά πεδία», εντάσσεται η σειρά έργων του καλλιτέχνη με τις «Νεφελογραφίες - Nebulagraphics», που η πρώτη τους φάση εκτέθηκε, το 1995, στον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Τεχνών Δ. Α. (Πάρκο Ελευθερίας) «Scriptorium I» (1999) και «Scriptorium ΙΙ» (2010). Στη συνέχεια, εκτέθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε πολλές αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις 7 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017, έγινε αναδρομική τους παρουσίαση, με τίτλο: «Νεφελομορφίες Art - Est», στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών / Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία.
«Εννοιακές φόρμες»
Η ενότητα «Εννοιακές φόρμες» απαρτίζεται από πολυπρισματικές συνθέσεις με γεωμετρικές φόρμες, μορφές και σύμβολα στο επίπεδο και τον χώρο. Με πρώτη τους συνθετική φάση τα πολύχρωμα «Έννοιακά τοπία», ολοκληρώνουν το ποικίλο ερευνητικό φάσμα του καλλιτέχνη με τις σχεδιαστικές «Ιδεομορφίες» του και τις «Συλλήψεις» με συμβολικά συμπλέγματα μορφών και γεωμετρικά επίπεδα.
Μετά την αρχική  έκθεση κάποιων μελανογραφικών συνθέσεων, με τίτλο «Conceptualizations», στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εικαστικών και θεωρητικών σπουδών του Κώστα Ευαγγελάτου, έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε αίθουσες τέχνης και πανεπιστημιακές σχολές.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η πρώτη φάση της αναδρομικής έκθεσής του, με τίτλο «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις», είχε, επίσης, παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η έκθεση περιελάμβανε μεγάλο αριθμό έργων από τις άλλες ενότητες της δουλειάς του καλλιτέχνη (προσωπογραφίες, κιονόκρανα, σωματογραφίες - bodygraphics, επιζωγραφισμένες σφαίρες, εννοιακές μορφές), σε συνδυασμό με δρώμενα, θεωρητικές αναλύσεις, αισθητικές προσεγγίσεις και λογοτεχνικές ερμηνείες που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.
Με τα επιλεγμένα έργα 25 χρόνων δημιουργίας του Κώστα Ευαγγελάτου, που εκτίθενται τώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, παρουσιάζεται το φάσμα της πολυεπίπεδης εικαστικής αναζήτησης και των αισθητικών του διατυπώσεων από το 1992 μέχρι σήμερα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Τετάρτη 21 Ιουνίου, 20.00
Άννα Χ. Μαρκοπούλου, Δρ Επιστημών της Αγωγής του Παν/μίου της Σορβόνης (Paris V- Rene Descartes): ομιλία, με τίτλο «Από τον “Πολύσμιγο Αίνο” στις “Ερμητικές Λαμπίδες” - Η ποιητική πανδαισία του Κώστα Ευαγγελάτου». 
Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις: απαγγελία ποιημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου από τις συλλογές «Πολύσμιγος Αίνος» (εκδόσεις «Συλλογές») και «Ερμητικές Λαμπίδες» (εκδόσεις «Άπαρσις»).
Πέμπτη 22 Ιουνίου, 20.00
Κώστας Ευαγγελάτος, εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης: ομιλία περί ποιητικής γραφής, με τίτλο «Ως δι’ εσόπτρου».
Εύα Καμπίτση, ηθοποιός: ανάγνωση ποιημάτων από τη νέα συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου, «Ερμητικές Λαμπίδες».
Φώφη Κονδύλη, συνθέτις και πιανίστα: πρώτη παρουσίαση των μουσικών της έργων: «Μετάβαση» σύνθεση για πιάνο και «Ρεφρέν» για φωνή και πιάνο, σε ποίηση του Κώστα Ευαγγελάτου, από τη συλλογή «Εγκάρσια πτήση» (εκδόσεις «Απόπειρα»).
Χοροθέατρο «Λυδία λίθος»: παρουσίαση του χορευτικού σόλο «Πρόσγειος πτήση», με τον χορευτή Κωστή Τσιαμάγκα, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.
Σάββατο 24 Ιουνίου, 19.30
Ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης από τον Κώστα Ευαγγελάτο.
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29 - Πειραιάς (κτήριο παλαιού Ταχυδρομείου), τηλ.: 210 4101402. Επισκέψεις: καθημερινά εκτός Κυριακής: 12:00 - 14:30 και 18:30 - 21:00.


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου