Pages

«Επτά επί Θήβας»: Συγκίνηση στο αρχαίο θέατρο της Επίδαυρου

Οι «Επτά επί Θήβας» ενθουσίασαν το κοινό που αψήφησε τον καύσωνα και στις δύο παραστάσεις  του ΚΘΒΕ που δόθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου, ανοίγοντας τα Επιδαύρια 2017.
Περίπου 9000 όρθιοι θεατές, με παρατεταμένο χειροκρότημα, δεν άφηναν τους ηθοποιούς και τους συντελεστές να φύγουν από τη σκηνή, ενώ οι επευφημίες και τα ηχηρά «μπράβο» για  τις ερμηνείες αλλά και την ποιητική σκηνοθετική προσέγγιση του έργου από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, κράτησαν πολλά λεπτά μετά το τέλος της παράστασης.
Ο Γιάννης Στάνκογλου στον ρόλο του Ετεοκλή, του μοναχικού κεντρικού ήρωα της τραγωδίας του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα,  αποθεώθηκε από το κοινό όπως και όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης: η Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη),  η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), ο Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκη) καθώς και ο 14μελής χορός ηθοποιών.
Πρόκειται για μία παράσταση, που ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.
Μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή
Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος, ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους, Άδραστο, και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή.

«Μερικές φορές, μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο»
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως όλοι μας - όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη - ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης, αλλά βολικής - ακόμη - ζωής μας.
Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού. Ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές, μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα. Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.
Όλοι οι συντελεστές των “Επτά επί Θήβας” αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία».
Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά - κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, χορογραφία - κίνηση: Έντι Λάμε, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας),  Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης). Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου