Pages

«O γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «O γάμος της Μαρίας Μπράουν», διασκευάζεται για το θέατρο από τον Γιώργο Σκεύα, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, που παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας - Κυψέλη).
Η ταινία, η οποία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, με θέμα την ιστορία της Γερμανίας αμέσως μετά την ήττα του Ναζισμού, κατά την περίοδο του «οικονομικού θαύματος», υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου.
 «Προτιμώ να κάνω εγώ τα θαύματα, παρά να περιμένω να γίνουν» λέει η ηρωίδα του έργου, Μαρία Μπράουν. Η θρυλική, όπως πλέον θεωρείται, ανοικοδόμηση της Γερμανίας και το «οικονομικό θαύμα»  μετά τον πόλεμο, ισοδυναμούσε με εξάλειψη του πρόσφατου παρελθόντος του ίδιου του έθνους. Ο απαιτούμενος όγκος εργασίας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας νέας απρόσωπης πραγματικότητας, απέκλεισε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενη αναμέτρηση με το παρελθόν, στρέφοντας το βλέμμα των ανθρώπων αποκλειστικά προς το μέλλον και αναγκάζοντάς τους να αποσιωπήσουν και να λησμονήσουν το πάθημά τους. Η απώλεια των αισθήσεων και των αισθημάτων αποτέλεσε προϋπόθεση για την «επιτυχία».
Η Μαρία παντρεύεται τον Χέρμαν, εν μέσω βομβαρδισμών, και ζουν μαζί «για μισή μέρα και μια ολόκληρη νύχτα». Εκείνος φεύγει για το Ανατολικό Μέτωπο κι εκείνη μάταια τον περιμένει να γυρίσει. Έχοντας την πληροφορία πως είναι νεκρός, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με έναν βιομήχανο υφασμάτων τής προσφέρει την ευκαιρία που ψάχνει. Τίποτα δεν τη σταματά μπροστά στην επίτευξη του στόχου. Κοιτάζει μόνο το μέλλον και ξεχνά το παρελθόν, προκειμένου να πετύχει το όνειρό της. Η επιστροφή του συζύγου θα ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Μαρία Μπράουν, έχοντας βιώσει την προδοσία, οδηγείται στο αναπάντεχο και τραγικό της τέλος. Το «οικονομικό θαύμα» αποδεικνύεται, κατά τα λόγια του σπουδαίου μελετητή  Τζορτζ Στάινερ, ένα «κούφιο θαύμα».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία - φιλμ: Γιώργος Σκεύας, σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, μουσική: Σήμη Τσιλαλή, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης, φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή, παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος - Λυκόφως. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης

Πληροφορίες

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής: Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας - Κυψέλη, τηλ.: 210 8217877. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: κανονικό: 16 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 12 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 12 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου