Pages

«Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ματίς - Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα), από τις 14 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου.
Το δίχτυ / «… το παιδί απολάμβανε την ιστορία ενός ψαρά, που δανείστηκε απ’ το γείτονά του ένα βαρίδι για το δίχτυ του και το ψάρι που του ’δωσε ύστερα για πληρωμή, είχε ένα διαμάντι στην κοιλιά του …». Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», Εκδόσεις Λιβάνη / Μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας
Οι εικόνες του Κολομβιανού φωτογράφου Λέο Ματίς, συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από το βιβλίο του «100 χρόνια μοναξιά». Την έκθεση, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).
Ο Συνταγματάρχης /  «Είχε χρειαστεί να κάνει τριάντα δύο πολέμους, να παραβιάσει όλες τις συμφωνίες του με το θάνατο και να κυλιστεί σαν γουρούνι στη λασπουριά της δόξας, για να ανακαλύψει, με σαράντα χρόνια καθυστέρηση, τα πλεονεκτήματα της απλότητας». Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», Εκδόσεις Λιβάνη / Μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας
Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού στη λογοτεχνία, γεννήθηκαν με διαφορά μίας δεκαετίας στην Αρακατάκα.

Η Ωραία Ρεμέδιος / «… πήγαιναν στην εκκλησία μόνο και μόνο για να δουν, έστω και για μια στιγμή, το πρόσωπο της Ωραίας Ρεμέδιος, που η θρυλική ομορφιά της συζητιόταν ανησυχητικά έντονα σ’ όλη την περιοχή των βάλτων.» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», Εκδόσεις Λιβάνη / Μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας
Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως, πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με τον ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.
Διαβάζοντας πάνω απ’ το ποτάμι /  «Ο Αλφόνσο είχε βάλει ένα ρολό με χειρόγραφα στις τσέπες του, που τις είχε πάντα γεμάτες αποκόμματα από εφημερίδες και εγχειρίδια παράξενων επαγγελμάτων, και μια νύχτα τα ’χασε στο σπίτι με τα μικρά κορίτσια που έκαναν έρωτα από πείνα. Όταν το ’μαθε ο σοφός γέροντας, αντί να χαλάσει τον κόσμο, όπως όλοι φοβόνταν, παρατήρησε, ξεκαρδισμένος στα γέλια, πως εκείνη ήταν η φυσική κατάληξη της λογοτεχνίας». / Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», Εκδόσεις Λιβάνη / Μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας
Ο Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα (Αρακατάκα, 1917 - Μποκοτά, 1998), γνωστός ως Λεό Ματίς, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Κολομβιανούς φωτογράφους και καρικατουρίστες, με διεθνή αναγνώριση. Δεν έζησε μόνο στη χώρα του. Στο Μεξικό, σχετίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, στιςΗΠΑ εργάστηκε για το Life και το Reader’s Digest και στη Βενεζουέλα ως φωτογράφος του Παλάσιο δε Μιραφλόρες (Προεδρική κατοικία).
Ένα από τα φωτογραφικά του έργα, το «Pavo Real del mar», θεωρείται από τις ωραιότερες φωτογραφίες της Κολομβίας. Το 1949 εξελέγη ως ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.


Press

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου